11/01/2018

Απολογισμός για το 1ο έτος θητείας του Δ.Σ.

Απολογισμός για το πρώτο έτος θητείας

του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά

 

 

Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Δημάρχου και των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά. Μια περίοδος, κατά την οποία έχουν τροχιοδρομηθεί ή ολοκληρωθεί πολλές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

 

Στα Διοικητικά θέματα και θέματα Λειτουργίας έχουν γίνει οι ακόλουθες ενέργειες:

1.    Ετοιμάστηκαν Κανονισμοί Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά και στάληκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών για προώθηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και έγκριση.

2.    Αποφασίστηκε όπως ακολουθούνται οι Δημοσιονομικές και Λογιστικές οδηγίες καθώς και οι Κανονισμοί Αποθηκών που τηρούνται στο Δήμο Στροβόλου, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Δήμου Καραβά, με στόχο τη σωστή διαχείριση και καταστροφή παλιού εξοπλισμού και επίπλων.

3.    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αρχειοθέτησης των εγγράφων του Δήμου.

4.    Ολοκληρώθηκαν οι τροποποιήσεις του Καταστατικού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και στάληκαν στον Έφορο Σωματείων για έγκριση.

5.    Δημιουργήθηκε το Συμβουλευτικό-Συντονιστικό Σώμα Καραβιωτών με τη συμμετοχή των νυν και προηγούμενων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των οργανωμένων συνόλων Καραβά. Στόχος του Σώματος είναι η ενημέρωση και αλληλοστήριξη μεταξύ των οργανωμένων συνόλων του Καραβά και ο συντονισμός των κοινών δραστηριοτήτων τους.

Στον Κοινωνικό-Πολιτιστικό τομέα έχουν γίνει τα ακόλουθα:

1.    Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος ανέλαβε τη διεκπεραίωση μιας σειράς δραστηριοτήτων υπό μορφή project.

2.    Έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες για αναθέρμανση των σχέσεων με το αδελφοποιημένο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

3.    Διοργανώθηκε συνάντηση Καραβιωτών με τριτοβάθμια εκπαίδευση, με στόχο τη δημιουργία ομάδας συνεργατών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, που θα συνδράμουν στο έργο και στην περεταίρω δραστηριοποίησή του.

4.    Έγιναν ενέργειες για συναντήσεις και ψυχαγωγία των συνταξιούχων και ηλικιωμένων Καραβιωτών. Έχουν διοργανωθεί δύο πρωινές συναντήσεις συνταξιούχων σε Λευκωσία και Λεμεσό, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Στη Λευκωσία η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του ΠΙΚ και στη Λεμεσό στο οίκημα του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας.

5.    Διοργανώθηκε επίσκεψη στον αδελφοποιημένο Δήμο Αμυνταίου τον Αύγουστο του 2017 μέσα στα πλαίσια των καθιερωμένων εκδηλώσεων του Δήμου, με τίτλο «Αμύνταια». Στην αποστολή συμμετείχε και το χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας Καραβά, το οποίο παρουσίασε ένα όμορφο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Κυπριακούς χορούς, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου.

6.    Την περίοδο 17 – 21 Νοεμβρίου φιλοξενήθηκε αντιπροσωπεία από τον Δήμο Αμυνταίου μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για συνέχιση και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο Δήμων.

7.    Εκδόθηκε το 10ο τεύχος του περιοδικού «Καραβιώτικα Δρώμενα»

8.    Εκδόθηκε «Το ημερολόγιο ενός μετανάστη» του μ. Ματθαίου Γεωργίου, το οποίο περιγράφει τον Καραβά μέσα από τα μάτια ενός αποδήμου.

9.    Το «συνοπτικό» λεύκωμα για τον Καραβά βρίσκεται στο τυπογραφείο και αναμένεται να εκτυπωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2018.

10.  Ο Δήμος δια του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων συμμετείχε στην προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης της ΑΕΚ Καραβά «Λάμπουσας». Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση και ορίστηκε μεταβατική Διοικούσα Επιτροπή με εντολή να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς και να προκηρύξει Γενική Εκλογική Συνέλευση τους πρώτους μήνες του 2018.

11.  Κατά τη διάρκεια του 2017 ο Δήμος και τα άλλα οργανωμένα σύνολα του Καραβά πραγματοποίησαν τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

·         Παρουσίαση βιβλίου Κώστα Χατζηστεφάνου - 1/2/17

·         Συνεστίαση Καραβιωτών στην αίθουσα εκδηλώσεων «Τρίκκης», σε συνεργασία με το Σωματείο «Ο Καραβάς» - 5/2/17

·         Συνεστίαση για αποχωρήσαντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά και της Σχολικής Εφορείας Καραβά – 23/2/17

·         Εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους με θέμα τους Καραβιώτες εθελοντές στους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – 29/3/17

·         Εκδήλωση «Δευτέρα του Πάσχα» στη Λεμεσό- 17/4/17

·         Συνέλευση όλων των Οργανωμένων Συνόλων του Καραβά – 25/4/17

·         Εσπερινός Αγίας Ειρήνης στην εκκλησία Αγίου Στυλιανού στη Λινόπετρα Λεμεσού – 4/5/17

·         Εκδρομή Συνταξιούχων στα Λεύκαρα και Κάτω Δρυ, με τη στήριξη του Δήμου Καραβά – 27/5/17

·         Συνάντηση συμμαθητών Δημοτικών Καραβά στο ΠΙΚ -  1/6/17

·         Συμμετοχή στην εκδήλωση «Κατακλυσμός Επαρχίας Κερύνειας» - 5/6/17

·         Εκδήλωση προς τιμή των αποφοίτων, με τη στήριξη του Δήμου Καραβά -15/6/17

·         Μνημόσυνο στον Καραβά Κυθήρων – 15/7/17

·         Αντικατοχικές εκδηλώσεις επαρχίας Κερύνειας (Τύμβος) -  24/7/17

·         «Αμύνταια» - Αποστολή στο Δήμο Αμυνταίου  -  22-25/8/17

·         Εκδήλωση/συνεστίαση προς τιμή των Αποδήμων Καραβιωτών – 1/9/17

·         Κυπριακή βραδιά της Νεολαίας στο ΠΙΚ, με τη στήριξη του Δήμου – 15/9/17

·         Συνάντηση Συνεργατών του ΠΙΚ με τη στήριξη του Δήμου – 28/9/17

·         Κοινή εκδήλωση/φεστιβάλ Νεολαίας Δήμων Επαρχίας – 30/9/17

·         Εκπροσώπηση του Δήμου Καραβά στον «Χορό του Λεμονιού» του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και περιχώρων Μ.Β, από τον Αντιδήμαρχο Πανίκο Μανώλη – 7/10/17

·         Τριαντάχρονα του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» - 12/10/17

·         Εσπερινός Αγίου Ευλαλίου – 21/10/17

·         Εγκαίνια μνημείου προς τιμή του Καραβιώτη Γ. Κίτσιου στο Πάρκο Ηρώων Έγκωμης – 22/10/17. Το μνημείο κατασκευάστηκε με οικονομική συνεισφορά από τον Δήμο Καραβά.

·         Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Παπαϊωάννου – 27/10/17

·         Καταδίκη ανακήρυξης ψευδοκράτους. Κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο και Δημοσιογραφική διάσκεψη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων – 14/11/17

·         Χορός του Λεμονιού με τη στήριξη του Δήμου – 18/11/17

·         Εκδήλωση με το Δήμο Αμυνταίου «Καραβάς-Αμύνταιο», στην Κύπρο - 19/11/17

·         Εκδήλωση του Ιδρύματος Φίλων Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους για τα θρησκευτικά μνημεία του Καραβά, υπό την αιγίδα του Δήμου Καραβά – 21/11/17

·         Έκθεση τεχνών – Δραστηριότητα της Νεολαίας – 23-25/11/17

·         Εξόρμηση στη Λόφου – Δραστηριότητα της Νεολαίας – 8-10/12/17

·         Εκδήλωση απονομής υποτροφιών σε άριστους πρωτοετείς φοιτητές, με τη στήριξη του Δήμου – 28/12/17

·         Πραγματοποιήθηκαν επίσης τρεις διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας το πρώτο εξάμηνο του 2017, με συντονιστή τον Δήμο Καραβά, στις 9/2/17, 9/3/17 και 6/4/17. Οι άλλες τρεις διαλέξεις του έτους, που πραγματοποιήθηκαν στις 5/10/17, 2/11/17 και 7/12/17 είχαν συντονιστή τον Δήμο Λαπήθου. Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν στο οίκημα του ΠΙΚ.

 

Στα θέματα Οικήματος έχουν γίνει τα ακόλουθα:

1.    Έγινε τακτοποίηση χώρων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών. Εντός των πρώτων μηνών του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί η τακτοποίηση ολόκληρου του οικήματος.

2.    Ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής της κινητής περιουσία του Δήμου Καραβά.

3.    Κατασκευάστηκε πεζοδρόμιο και γίνεται τοπιοτέχνηση του χώρου στάθμευσης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.

4.    Γίνεται μελέτη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Πολιτιστικό Ίδρυμα, με στόχο τη δραστική μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

5.    Τροποποιήθηκε η συμφωνία παροχής υπηρεσιών της CYTA, με αποτέλεσμα να επέλθει περίπου 50% μείωση στους λογαριασμούς της CYTA.

6.    Ολοκληρώθηκαν οι προσφορές για επιδιορθώσεις και βάψιμο εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του οικήματος.

Για την επίτευξη των πιο πάνω σημαντική ήταν η βοήθεια και η συμπαράσταση όλων των ενεργών Καραβιωτών. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε ιδιαίτερα στους πιο κάτω:

·         στον Αντιδήμαρχο και τα Μέλη του Δ.Σ. Καραβά,

·         στον τέως Δήμαρχο Γιάννη Παπαϊωάννου  για τη συνεργασία και τη στήριξή του,

·         στον πρώην Δημοτικό Γραμματέα Στροβόλου Ανδρέα Λάμπρου για την πολύτιμη βοήθεια του στην ετοιμασία Κανονισμών Συνεδριάσεων, Αποθηκών και στην αρχειοθέτηση των εγγράφων του Δήμου,

·         στον Δήμαρχο Στροβόλου και τους συνεργάτες του για την σημαντική βοήθεια που παρείχε στον Δήμο Καραβά,

·         στον Πρόεδρο και τα μέλη του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς»,

·         στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών,

·         στη Σχολική Εφορεία Καραβά,

·         στη Νεολαία του Δήμου και τα μέλη του Χορευτικού συγκροτήματος,

·         στους καθημερινούς συνεργάτες του Δήμου, Ανδρέα Πατέρα, Πίτσα Πρωτοπαπά και Μάρω Χατζηστεφάνου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στη Γραμματέα του Δήμου, Έμιλυ Καραΐσκου και στη γραφέα Μαρία Κλεάνθους.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2018, έχει καταρτιστεί κατάλογος δραστηριοτήτων του Δήμου Καραβά και των οργανωμένων συνόλων, ο οποίος θα δημοσιευτεί αμέσως μετά από τη συζήτησή του από το Συμβουλευτικό-Συντονιστικό Σώμα.

Δέσμευση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά είναι ότι θα συνεχιστεί η πολύπλευρη δραστηριοποίηση και δράση, με στόχο την καλύτερη οργάνωση του Δήμου Καραβά, τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των σκορπισμένων Καραβιωτών και τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης της κατεχόμενης γης μας.

 

Νίκος Χατζηστεφάνου

Δήμαρχος Καραβά« Επιστροφή